Ageras artikelserie ’Experten tycker till’ ger dig som företagare och privatperson insikt i aktuella ämnen inom redovisning, revision, skattefrågor och företagande i allmänhet. I varje artikel djupdyker vi i ett aktuellt ämne tillsammans med en expert inom området för att ge dig bästa möjliga tips på hur du kan hantera nya lagar och regler inom dessa områden.

Denna vecka har vi pratat med Anna Sjöberg, Verksamhetsutvecklare på Skatteverket som ger sina bästa tips på vad som är viktigt att tänka på inför årets deklarationssäsong. Anna delar med sig av vilka förändringar som kan vara bra att ha koll på. Hon har dessutom delat med sig av en lista på de viktigaste datumen att ha koll på som företagare. 

Vad är viktigt att tänka på när deklarationen landar i brevlådan nu i mars?

För det första är det viktigt att se till att alla förifyllda uppgifter stämmer. Om inte, kontakta den som lämnat uppgiften till Skatteverket. Både appen och e-tjänsten uppdateras löpande med nya rättade uppgifter. Behöver du endast godkänna deklarationen tipsar jag om att använda appen som i detta fall är det snabbaste och enklaste alternativet. Behöver du dock ändra eller lägga till uppgifter rekommenderar jag att deklarera via e-tjänsten. Där är fler uppgifter förifyllda och du får hjälp med alla summeringar. Sedan tipsar jag om att anmäla konto för skatteåterbäring om du inte redan gjort det, så att får du dina pengar automatiskt till ditt bankkonto.

Vilka förändringar är viktiga att ha koll på för oss företagare?

Nytt för i år är att om du skaffar du en digitalbrevlåda senast första mars kommer du få din deklaration dit på PDF redan 8-10 mars, vilket är nästan en månad tidigare än pappersutskicket. I utskicket via PDF är dessutom uppgiften om preliminärt beräknad skatt att betala eller få tillbaka inkluderad. Andra utskick kopplade till deklarationen kommer också till din digitala brevlåda istället för på papper vilket är mycket smidigt. På "Mina sidor" kommer du även kunna se tidigare års inskickade deklarationer. Företagare som ska få tillbaka på skatten kan även få sitt slutskattebesked och pengarna utbetalda före midsommar om de deklarerar via e-tjänsten senast den 2 maj. Från och med förra året gäller att företagare, som inte får sitt slutskattebesked i juni, normalt får sitt slutskattebesked senast i september. Tidigare har företagare fått vänta ända till december. Vi vill ge besked så snabbt som möjligt. Företagare som deklarerat i maj ska inte behöva vänta ända till december på sitt slutskattebesked.

Till sist. vilka datum är viktiga att ha koll på framöver?

1 mars: Sista dag att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen 8-10 mars på PDF och möjlighet att få skattepengar till påsk.

8-10 mars. Deklarationsutskick på PDF till dig med digital brevlåda.

21 mars: Appen och e-tjänsten öppnar för att deklarera.

29 mars: Sista dag att godkänna deklarationen för de privatpersoner som skaffat digital digitalbrevlåda senast 1 mars för att kunna få sina skattepengar till påsk.

5-7 april: Skatteåterbäring betalas ut till de privatpersoner som uppfyller villkoren för skattepengar till påsk.

15 april: Pappersdeklarationerna ska vara utskickade.

2 maj: Sista deklarationsdag.

Juni: Skattebesked och skatteåterbäring för de privatpersoner och företagare som deklarerat digitalt.

Augusti: Skattebesked och skatteåterbäring för de privatpersoner som deklarerat på papper. Skattebesked för de privatpersoner som har skatt att betala. Skatten ska vara betald senast den 13 november 2017.

September: Skattebesked och skatteåterbäring för de företagare som deklarerat på papper. Skattebesked för de företagare som ska betala skatt. Skatten ska vara betald senast den 12 december 2017.

Innehåll

Få 3 offerter