Nyligen kom beskedet att succétjänsten Uberpop läggs ner. Beskedet välkomnades av flera Ubermotståndare som länge varit kritiska mot tjänsten medan andra menade på att många jobb nu skulle gå förlorade. Diskussionen kring vad som skulle hända med Uber accelererade snabbt men nu förväntas en ny lösning släppas i Sverige. Uber Eats som tjänsten heter är en utkörningstjänst som gör det möjligt att beställa mat från mobilen, via din Uber app. Det verkar alltså som att tjänsten är här för att stanna. Vi tar en titt på Uber och händelserna vi frodats i under 2016.

Mars: Skatteverkets granskning slår hårt mot Uberförare

Ubers resa har inte varit någon dans på rosor. Företaget har kritiserats hårt från andra taxibolag men också myndigheter, försäkringsbolag och affärsvärlden. Kritiken grundar sig i att en stor del av Uberpopförarna saknar licenser, försäkringar och inte betalar skatt. I mars dömdes 21 förare för att, genom sina Uberkörningar, bedrivit olaglig taxitrafik. Domen, som kom något oväntat, förstärkte den redan existerande kritiken mot samåkningsjätten. Myndigheterna ansåg att Uber kom undan för lätt och att förarna ensamma blir de som får ta smällen. Kritiken bemöttes av Uber som beklagade domen men menade fortfarande på att tjänsten höll sig inom lagens gränser.

Maj: Uberpop läggs ner

Den 10 Maj i år kom beskedet att Uber Pop läggs ner. Beskedet kom efter att flertalet Uberförare dömts för att ha bedrivit illegal taxiverksamhet genom att acceptera och ta betalt för körningar via Uberpoptjänsten. Ubers vd Alok Alström beklagade händelserna men menade på att tjänsten fortfarande är en samåkningstjänst och att ett modernt regelverk för samåkning hade kunnat klargöra detta. Ubers andra tjänster UberX, Uberblack och UberLux fick dock stanna kvar i Ubers tjänsteportfolio, tack vare att dess förare innehar taxilicens.

Augusti: Fler Uberpopförare tvingas betala skatt för sina körningar

I augusti meddelandes att fler än 50 Uberförare upptaxerats. Det var på grund av oredovisade årsinkomster som Skatteverket valde att upptaxera de 50 förarna. I några av fallen har det handlat om hundratusentals kronor, en hård smäll för de drabbade. Skatteverket rapporterade samtidigt att de räknar med hundratals upptaxeringar när granskningen är klar. I några av fallen kommer även skattetillägg på 40 procent att tillkomma.

September: Mytaxi utmanar Uber

Inte nog med att Uber inte längre kan använda tjänsten Pop – nu kommer utmanare. Den tyskägda appen Mytaxi lanserades i Sverige i mitten av september och planerar att utmana Uber på den svenska marknaden. Att Uber skulle ha ett försprång är ingenting som skrämmer personerna bakom Myttaxi vars tjänst enligt rykten skall vara snarlik Ubers. Betalningen sker direkt i appen och kunden kan vid beställning se vart föraren befinner sig samt få pushaviseringar när chauffören närmar sig. Det finns också ett betygsättningssystem där förarna betygssätts efter kundnöjdhet.

Oktober och framåt: Kommer Uber Eats att bli Ubers räddning?

Uber går från att endast transportera människor till att också transportera mat. Tjänsten gör det möjligt att via mobilen beställa mat från restauranger och få den körd till dörren i en Uberbil. Uber Eats har redan lanserats i 35 länder världen om och beräknas komma till Sverige inom den närmsta tiden.

Tjänsten fungerar så att du anger din adress via appen eller direkt från din dator. När du angett vilket område du befinner i visas de restauranger i närheten som anslutit sig till Uber Eats. Du kan också se väntetiden samt restaurangens meny. Genom att klicka på den mat du önskar att få hemlevererad läggs beställningen i varukorgen och du kan fortsätta addera rätter tills du känner dig klar. När du är klar betalar du bara för den maten du beställt plus en avgift för hemkörningen. I New York är den här avgiften ca 5 USD.

2017…

Ännu vet vi inte vad som kommer att hända med Uber så det blir att vända och se. Till dess finns mer läsning för dig som vill veta mer om vad som gäller för dig som kör Uber X, Black eller Lux?

Innehåll

Få 3 offerter