Priserna för bokföring varierar eftersom tiden det krävs för att göra bokföringen påverkas av många faktorer. Den största faktorn är vilken typ av verksamhet du bedriver. Verifikationerna i ditt företag tar olika tid att bokföra. Därför kan det vara svårt att ge ett exakt pris, men för att ge dig en inblick i marknaden, har vi tagit fram tre ärende vi har haft på Ageras.

Ageras är en plattform som hjälper verksamheter att hitta en passande redovisningskonsult eller revisor.  Vi samlar information kring verksamheten och sedan tar vi fram tre offertförslag från relevanta redovisningskonsulter och revisorer.

Kom i kontakt med 3 redovisningskonsulter

Exemplen nedanför ska betraktas som just det- exempel. Det ger dig en prisuppfattning av marknaden. Därför kan dessa exempel inte användas som en regel för ditt slutgiltiga pris. 

Exempel 1: Kostnad för bokföring av en enskild firma

Klienten söker följande:

Exempel 2: Kostnad för bokföring av ett aktiebolag

Klienten söker följande:

Exempel 3: Kostnad för ekonomisk förvaltning för en bostadsrättsförening

Klienten söker följande:

Bokföringsprogram - Fortnox eller Visma?

Det kan vara svårt att veta vilket bokföringsprogram man ska välja. Idag finns det ett hav av olika alternativ. Att veta vad som är bäst för dig och din verksamhet kan kännas som en omöjlig uppgift. Oftast vet redovisningskonsulten vad som passar dig bäst och det är en av många fördelar men att anställa någon för bokföringen.

Idag jobbar de flesta i Fortnox eller Visma som är Sveriges största aktörer. Dessa bokföringsprogrammen är moderna och man kan bokföra direkt i en app på mobilen. Programmen stödjer inte bara bokföringen utan även annan administration som fakturering, lönehantering och skattedeklaration. 

Det är viktigt att jämföra de olika programmen innan man bestämmer sig. Priserna för ett bokföringsprogram skiljer sig också. Priset påverkas av vilka tjänster som ingår och hur mycket support till bokföringen som ges. Fortnox och Visma ligger i samma prisklass där Fortnox kostar 198 kr/ månad och Visma kostar 179 kr/ månad. Då ingår fri support och 30 dagars öppet köp. De flesta redovisningskonsulterna har konton hos båda programmen och kan ge dig en inloggning till det programmet du tycker passar bäst. 

Bokföringspriser - Timpris eller fastpris?

När man anställer en redovisningskonsult har vissa fastpris och andra tar betalt per timme. Vissa konsulter erbjuder båda alternativen. Många tycker det känns tryggt att betala fastpris för att kunna planera och slippa bli förvånade när fakturan kommer i slutet av månaden. För andra är timpris bättre då antalet verifikationer är olika från månad till månad. Det kan vara om du har en verksamhet som är säsongsbaserat. 

Vad som är det bästa alternativet för dig är något du kan diskutera med din redovisningskonsult. När man har ett nystartat företag kan det vara bra att ha timpris i början och sedan gå över till fastpris. Då kan du känna av ungefär hur mycket aktivitet du kommer ha i verksamheten och hur många timmars bokföring som krävs. Om du väljer fastpris kan det lätt bli så att du betalar för mycket från start. 

Vad kostar en revisor i timmen?

Vid vissa fall behöver företaget en revisor istället för en redovisningskonsult, vilket ni kan läsa med om här. En revisor är generellt sett något dyrare än en redovisningskonsult och kostnaderna varierar mellan byråerna. Revisorer debiterar ofta per timme, men ibland kan man få ett fastpris för hela arbetet. Timpriset ligger normalt sett mellan 900-1500 kr per timme.

Historien bakom bokföring

Bokföring är ett koncept som går tillbaka till tiden före redovisningsprogram - då gjorde man bokföringen i en så kallad huvudbok. Det var tiden före sökfunktioner när översikten över företagets balansräkning behövdes letas upp och sorteras bland olika redovisningsdokument.

Syftet med bokföring är att visa bolagets balansräkning, som dokumenteras genom att man bokför dubbla poster. I praktiken betyder det att du använder debet och kredit. Så om du gör ett inlägg gör du också en motpost som tillsammans blir noll och visar en balans.

Ett exempel på bokföring kan vara om du skickar en faktura till en kund. Kunden blir din gäldenär eftersom du debiterar kunden och krediterar ditt företags nuvarande konto. Du blir också kundens borgenär, eftersom du har en fordran på kunden. När kunden har betalat fakturan krediterar du beloppet från kundens konto och debiterar din bank. Nu är resultatet noll, eftersom fakturabeloppet registreras på ett löpande konto och i banken. En bransch som kan ha många bilagor är byggbranschen. Om du vill veta mer om hur du hittar en redovisningskonsult eller revisor för den här branschen kan du läsa mer här.

Så här gör du det …

Om du behöver en redovisningskonsult till din bokföring, fyll i vårt formulär. Vi hittar tre icke-bindande erbjudanden från redovisningskonsulter som är specialiserade inom din bransch - helt gratis. På detta sätt kan du jämföra priser och tjänster från flera redovisningskonsulter i Sverige. Det är enkelt och gratis och du har inget att förlora - bara tid att vinna och pengar att spara!

Kom i kontakt med 3 redovisningskonsulter

Andra populära blogginlägg….

  1. Läs mer om hur avskrivningar på inventarier görs.
  2. Lär dig hur man skriver en affärsplan och få en gratis mall.
  3. Läs om hur man skattar på aktieutdelning.
  4. Läs vår guide i utdelning av fåmansbolag.
  5. Läs mer om bokföring och hur man bokför periodiseringsfond.

Innehåll

Få 3 offerter