Guide för att hitta rätt advokat eller jurist

Är du ute efter att hitta en advokat? Då har du nästan kommit rätt. Tidigare hjälpte Ageras företagare och privatpersoner hitta advokat eller jurist. Men sedan en tid tillbaka får svenska företag inte förmedla juridiska tjänster på det sättet och vi tvingades stänga ner den delen av vår plattform. Vi är fortfarande Sveriges främsta marknadsplats för redovisningskonsulter och revisorer, men för juridiska tjänster måste vi tyvärr hänvisa dig till andra källor.

Även om vi inte längre kan vara delaktiga i ditt arbete att söka advokat så har vi samlat lite information som förhoppningsvis hjälper dig på traven.

Vad är en advokat?

En advokat är en betrodd rådgivare som är oberoende av andra intressen och som har en skyldighet att ge sekretess. Alla advokater är skyldiga att följa lag och god advokatsed. Advokat är en skyddad titel och endast den som blivit antagen till Advokatsamfundet får kalla sig för advokat. En advokat är en person som har en juridisk examen från universitetet.

Vad är en jurist?

En jurist är expert på att lösa juridiska problem. Jurist är inte en skyddad titel. En jurist är en person som har en jur kand-examen. En person avlagt jur.kand examen kan starta en juristbyrå och erbjuda dig guidning och juridisk rådgivning.

Vad är skillnaden mellan en jurist och advokat?

Advokat är en skyddad titel, jurist är inte. För att använda titeln advokat krävs en kandidatexamen i juridik, tre års praktisk erfarenhet inom juridik och att man klarar ett prov för advokatexamen. Det finns också krav på att personen ska ha en städad ekonomi, vara redig och anses lämplig för advokattiteln.

Advokatsamfundet utfärdar titeln advokat. Det är en kvalitetsstämpeln som innebär ett ökat ansvar i och med att alla advokater måste följa samma etiska riktlinjer om god advokatsed. Advokater som bryter eden riskerar att bli uteslutna ur Advokatsamfundet.

I många fall kan det räcka med att anlita en jurist för rådgivning. Jurister är ofta personer med en juristexamen som valt att inte genomföra den tidskrävande processen att bli advokat. Jurister kan även vara nyutexaminerade på väg mot sin advokattitel. Men eftersom jurist inte är en skyddad titel kan vem som helst starta en juristbyrå och erbjuda juridiska tjänster. Se därför till att göra en bakgrundskoll när du anlitar en jurist.

Varför anlita en advokat eller jurist?

Du anlitar en advokat eller jurist när du behöver rådgivning i rättsliga frågor. Rättsliga frågor är ett brett fält som innefattar allt från brottmål till avtal, skilsmässor och företagsrelaterad juridik. Eftersom det är så pass komplext och varje fält har unika möjligheter och fallgropar är det bra att ta hjälp med någon kunnig när du ska handskas med juridik.

Misstänker du att du behöver en advokat är det ingen idé att vänta. Ta kontakt med en advokatbyrå för att se om du är i en situation som kräver expertis. Då har du i alla fall möjligheten att göra ett informerat beslut. Better safe than sorry.

Vi ska även påpeka att du aldrig är tvingad att ta professionell hjälp vid rättsliga processer, du kan alltid välja att företräda dig själv. I enklare frågor kan det fungera, men när juridiken blir komplicerad krävs en expert på lagboken.

Hur hittar man en advokat?

För dig som söker en advokat för första gången är Internet en bra utgångspunkt. På Advokatsamfundets hemsida hittar du ett användbart verktyg som hjälper dig hitta advokatbyråer för ditt ärende. Utöver det är Google din vän och du kan helt enkelt söka på advokat + den juridiska kategorin du är intresserad av.

Anlita rätt advokat

Lagboken är tjock och juridiken är bred, väldigt bred. Därför är det i princip omöjligt för en advokat att vara djupt insatt i flera områden, vilket innebär att du helst ska se dig om efter en person som är specialiserad på just din fråga. På advokatbyråernas hemsidor finns vanligtvis information om vad de gör. Ta kontakt med relevanta byråer, presentera ditt ärende och se om de kan hantera ditt uppdrag.

Nästan lika viktigt är att du kan samarbeta med personen över en längre tid och i känsliga frågor. En enkel strategi för att hitta en trevlig advokat är att be vänner om rekommendationer. Vissa advokatbyråer har även omdömmen på hemsidor som Reco.se.

Vad kostar en advokat?

Det finns inga allmänna priser på advokattjänster. Enligt riktlinjer från Advokatsamfundet ska priserna vara skäliga, men vad det faktiskt innebär varierar från gång till gång. Många advokater tar betalt per timme, vilket betyder att det kan vara svårt att uppskatta ett pris på förhand, innan man vet hur tidskrävande uppdraget är.

Att anlita en advokat kan bli en kostsam historia, men du kan ofta bättra på utsikterna i och med att din hemförsäkring tar en del av smällen. Vid brottsfall har den anklagade alltid rätt till en försvarare och då kliver staten in och betalar. Staten kan även bistå med advokat vid juridiska processer som kan ha stor inverkan på en persons liv, som till exempel vid asylfall.

Ett tips för att hålla ner kostnaden är att vara väl förberedd inför mötena med din advokat. Försök också att hålla dig till det juridiska och inte spilla dyr tid på ovidkommande ämnen.

Lycka till med att hitta en jurist eller advokat!

 

Är du i behov av ekonomisk rådgivning är du välkommen att använda Ageras kostnadsfria tjänst. Skriv ditt ärende så återkommer vi md information om hur vi kan hjälpa dig hitta rätt redovisningskonsult, revisor eller ekonomiska rådgivare.

Hitta en redovisningskonsult   Hitta en revisor nära dig

Innehåll

Få 3 offerter