För fyra år sedan gick Anna och Joakim en kurs för att bli kundaliniyogalärare. Då kände de inte varandra, men deras gemensamma intressen för musik, meditation och yoga förde dem samman. Nu, fyra år senare, driver paret Satmander Yoga tillsammans. Vi ville veta mer om deras resa från musiker till yogaentreprenörer och satt ner för en pratstund med Anna.

Som sagt, Anna och Joakim träffade varandra på en utbildning för att bli kundaliniyogalärare. I grunden var de professionella musiker. En fin kombination skulle det visa sig.

”Kundaliniyoga är en yogaform där man arbetar väldigt mycket med ljudvibrationer och mantrasång, så den yogaformen är väldigt populär bland musiker. Det blev att vi hittade vår roll i den yogaformen ganska snabbt som musiker.” 

De fann varandra genom musiken och tillsammans började de komponera melodier till mantrasången. Snart fick de andra kursdeltagarna och lärarna upp ögonen för dem. Ryktet spred sig och de såg en möjlighet.

”Det är inte så många som är professionella musiker och kundaliniyogalärare, och dessutom ett par som kommer som ett färdigt liveband som bara kan leverera. Vi blev användbara i många olika sammanhang.”

De började turnerar över Sverige och spela musik och praktisera yoga. Satmander Yoga växte fort och Anna och Joakim insåg att de ville satsa. De märkte att det fanns en potentiell marknad för deras tjänster i Malmö och bestämde sig för att öppna en yogastudio i staden. Initiativet var en affärsmässig framgång, men både Anna eller Joakim kände att det var något som saknades.

”Vi kände att om vi satsar på det här nu, då är det studion och inget annat. Vi kände att det blev för smalt för oss. Att driva företag innebär mycket administration, men en studio blev jättestort. Vi märkte att vi inte är den typen. Vi är artister och lärare främst, och kände att det inte var för oss.”

De valde att stänga studion och arbeta med en friare affärsmodell. Det var ett tufft beslut, men i efterhand känner Anna att det var rätt val.

”Jag tror att det är väldigt viktigt när man har en egen firma att man hittar det ultimata sättet att jobba, som passar den läggningen man har. Annars jobbar man mot sig själv och då blir det en kamp.”

I samma veva uppenbarade sig administrativa utmaningar. När affärerna utvecklades uppstod nya krav och Satmander Yoga behövde en redovisningskonsult som passade de nya förutsättningarna. Anna gick in på Internet och hittade Ageras.

”Jag såg det här erbjudandet om att höra av sig till er och bli matchad med tre förslag och tänkte att jag har ju inget att förlora på att göra det. Då blev jag kontaktad omgående och fick informationen jag behövde.”

Söker du efter revisor eller redovisningskonsult?

Klicka här för att få kostnadsfria offerter

Anna var i kontakt med flera redovisningsbyråer genom Ageras. En av dem kändes som en fullträff och de började samarbeta direkt. Samarbetet flyter på bra, och har gjort att Anna och Joakim har kunnat fokusera på sin passion och utveckla företaget i nya riktningar.

Även om de älskar vägen så går det inte att vara på turné jämt. Numera erbjuder Satmander Yoga kurser i Joakim och Annas hem.  

”Vi bor precis vid en bokskog. Det är otroligt rofyllt och stilla och vacker natur. Därför vill vi gärna använda den platsen till yoga och meditation, det känns som att det ger sig naturligt.”

Människor reser långväga för att ta del av kurserna som anordnas under sommarhalvåret och Anna och Joakim ser till att göra resan väl värd genom att erbjuda längre sessioner, ofta upp emot tre timmar åt gången.

”Vi kör lite längre pass, det blir ordentligt med yoga och avslappning till instrument. Det är mycket sång och musik i det hela.”

Alla är välkomna och det krävs inga förkunskaper för att delta. Men Anna ser en del utmärkande drag hos den kundgrupp som besökt dem.

”De som är musikintresserade. De som uppskattar den levande musiken mest, det är de som kommer.”

För personer som inte vet så mycket om yoga är det inte uppenbart vad man kan få ut av upplevelsen och jag frågar Anna vad de ger sina besökare.

”Det som folk brukar säga när de har varit och träffat oss är att de känner ett ökat lugn, en djupare avslappning och samtidigt mer energi. Den kombinationen av att vara pigg men avlappnad, öppen och koncentrerad.”

Men det slutar inte när besökarna sätter sig i bilen och åker hem. Annas vision är att de som tagit del av kursen ska få med sig kunskap som gör att de kan praktisera kundaliniyoga i vardagen.

”Just kundaliniyoga kryllar av enkla tekniker. Just tanken med den här formen som vi utövar är att det ska vara lätt att lära sig och använda det i sitt vardagliga liv. Man ska inte behöva sitta och meditera i en grotta och överge hela sitt vanliga liv för att ha nytta av det.”

Anna tror att kundaliniyoga kan vara nyttigt för oss som lever nedsänkta i den snabba informationsteknologin. Hon berättar om övningar som bara tar tre minuter, men som kan hjälpa människor att koppla bort tillräckligt för att förbättrar sömn och allmänt välmående.

Det är inte bara vuxna som behöver koppla av och det har Satmander Yoga tagit fasta på genom att erbjuda yoga för barn på förskolor.

”Vi märker när vi är ute och träffar förskollärare att det finns ett jättestort intresse där. De är underbemannade och samtidigt ser de en ökad stress hos barnen på förskolan. De ber mycket om hjälp, något vi inte var beredda på. Där försöker vi vara med och hjälpa till.”

Satmander yoga har flera järn i elden och vill fortsätta utvecklas. De planerar att vidga verksamheten ytterligare för att nå ut till ännu fler.
”Vi håller på att göra en onlinekurs som vi hoppas lansera i början av nästa år. Det känner vi är ett väldigt fint sätt att nå ut och expandera verksamheten.”

Snart kommer alltså alla kunna ta del av Annas och Joakims härliga energi, oavsett plats i landet. Mitt intryck är att deras avslappnande skönsång är något för oss alla, och jag välkomnar initiativet. Med de orden tackar Ageras Anna och Joakim för att de ville dela med sig av sitt entreprenörskap. De är helt klart en inspirerande duo.

Innehåll

Få 3 offerter