När det närmar sig semestertider blir förväntningarna höga. Man ska hinna med att åka på utlandssemester, åka till Legoland, gå på konsert och arbeta i trädgården. För att kunna göra allt det där man längtar efter finns det två saker man bör överväga; tid och pengar. Att tiden är begränsad till semesterveckorna är svårt att påverka, men med en välplanerad budget maximerar du nöjet och får du pengarna att räcka hela semestern!

Det första man bör göra är att lägga en övergripande semesterbudget. Bestäm hur mycket pengar ni har att röra er med totalt. Räkna in engångskostnader som biljetter, kampingplatsavgifter, hotell, och andra utgifter ni vet ni kommer att ha i samband med semestern. Dela sedan resterande summa på antalet dagar ni vill spendera era semesterpengar på och ställ dig frågan, är detta en rimlig summa? Om det regnar, innebär det fler inomhusaktiviteter och hur påverkar det i så fall budgeten? Oftast är det billigare att vara hemma eftersom kostnaden för transport, nöjen och mat är mindre.

Men det finns många sätt att komma undan billigare och spara in pengar på semestern. Här kommer några värdefulla tips:

Spara smart och börja i tid

Det kan ta längre tid än man tror att spara ihop till en semester men om du börjar i tid ökar chansen att du får semestern du drömmer om. Det gör också att du inte behöver leva snålt precis innan ledigheten för att få råd med det roliga. Ett sätt att se till att man verkligen håller semesterbudgeten är att placera pengarna på låsta räntekonton. På så sätt blir det svårare att knycka småsummor från semesterbufferten för andra ändamål. Se dock till att vända dig till en pålitlig förvaltare som är godkänd av finansinspektionen innan du väljer att placera dina sparpengar.

Fråga dig själv: Vad kan jag spara in på?

  • Boka tåg och flygbiljetter i tid (tisdagar sägs vara billiga bokningsdagar)
  • Undvik dyra resmål
  • All inclusive (billigare och gör det lättare att hålla koll på utgifterna)
  • Planera in gratisaktiviteter
  • Välj hotell med gångavstånd eller bra kollektivtrafik. Taxiresor kan bli en rejäl utgift om man måste åka långt mellan stranden, restaurangen och hotellet.
  • Välj gratisstränder
  • Låna utrustning, spel eller sommarhus.
  • Ta med matsäck
  • Undvik impulsköp
  • Hyr ut bostaden

Involvera familjen i budgeteringen

Att involvera hela familjen i semesterbudgeten kan göra att den lättare upprätthålls. Det minskar också risken för konflikter familjemedlemmar emellan eftersom man i förhand bestämt vilken summa pengar man vill spendera. Ett bra sätt att stå emot när barnen vill köpa något är att ge dem en peng i början av resan. Det gör att det blir lättare att planera utgifterna samtidigt som du lär barnen att hantera pengar.

Ta lån

Det finns möjlighet att låna till semestern, men det gäller då att vara helt säker på att man har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid. Var noga med att räkna in ränta, avgifter och den effektiva räntan. Dessa lån är generellt sätt dyrare än andra lån men kan vara ett sätt att komma iväg på drömresan.

Addera en extra inkomst

Tänk över om det finns möjlighet att tjäna några extra kronor som kan användas till semesterfirandet. Kan jag ta ett extra skift? Finns det möjlighet att hjälpa till på kompisens företag? Finns det saker i hemmet jag inte behöver och kan sälja? Kan jag hyra ut mitt boende? Se dig omkring efter saker du kan göra. Det kan ge de där extra kronorna som gör semestern ännu roligare.

Slutligen, kom ihåg att redovisa sommarens utgifter när semestern är över, så du vet vad semestern kostade!

Innehåll

Få 3 offerter