I Januari 2013 lanserades den amerikanska delbilstjänsten Uber i Sverige och nu finns tjänsten på flera platser i landet. Med hjälp av tjänsten kan användarna med hjälp av en app, se var bilar befinner sig och boka körningar. I appen kan man också väja vilken klass på bil man vill åka i, se pris på resan samt information om personen som kör bilen. Kostnaden för resan dras direkt från den resandes konto vilket innebär att inga kontanter är i omlopp. Uber tar ut en avgift på mellan 5-20% på resan som även den dras direkt ifrån kontot. Efter varje körning uppmanas användarna att skriva en recension om resan och dig som chaufför. Andra personer kan sedan läsa recensionerna och ta ställning till om de vill att du eller någon annan ska köra dem.

Villkor

För att få köra en Uber-taxi måste du haft giltigt B-körkort samt ha en taxilegitimation. Har du ingen erbjuder Uber dig hjälp att skaffa det. När det kommer till bilen ska den enligt Uber inte ha några kosmetiska skador och vara taxiregistrerad. Den får dock inte ha taxilampa eller taxilackering. Du kan anmäla din bil för taxitrafik här

Ett gammalt krav för den som skjutsar en person från punkt A till punkt B mot betalning är att man ska ha en godkänd taxameter. Men det gäller inte Uberchaufförer, för det finns vissa undantag…

Undantag för taxametrar

I April 2015 beslutade regeringen att inte ta bort den möjlighet som idag finns med dispens från taxameteranvändning. Beslutet innebar att Uber kunde fortsätta sin verksamhet som beställningstrafik (t.ex. limousin, sjuktransport, etc.) utan att använda taxametrar. En bil med dispens måste dock hålla sig till vissa regler och får t.ex. inte plocka upp vinkande kunder, inte parkera på taxiparkeringar eller köra i taxi och bussfiler, inte ta betalt direkt från bilen eller ha taxiskyltning. 

Skatt

Uber har tillsammans med bostadsbranschens deluthyrningstjänst Airbnb hamnat i centrum för en diskussion om hur delningsekonomins nymodiga tjänster ska beskattas. Under 2015 beslutade skatteförvaltningen att inkomster från Uber-taxiverksamhet skall beskattas som förvärvsinkomst och därmed ska inkomsten deklareras därefter. Det är chaufförens, alltså din, uppgift att deklarera förvärvsinkomsten. Något som är bra att komma ihåg är att driftkostnaderna för egen bil är avdragsgiltiga i enlighet med Skatteförvaltningens harmoniseringsanvisningar. Detta motsvarade 2014 0,25 Euro per km. Denna typ av verksamhet bedrivs vanligtvis i så pass liten skala att den inte kan klassas näringsverksamhet vid beskattning och utgifter kan inte dras av från övriga inkomster. Skatt kan vara knepigt om man inte har koll på hur man gör från början. Stöter du på problem så tala med andra Uberförare eller skatteverket om hur man bäst går till väga.

Har du din egen taxiverksamhet och behöver redovisningshjälp? 

Klicka här för kostnadsfria anbud

Se till att ha en ordentlig försäkring

Tidigare har fordonsförsäkringar varit avsedda för privat bruk av fordonet. I och med de olika delnings- och samåkningstjänsterna har behovet efter en mer anpassad försäkring ökat. Troligtvis kan du som UberPOP-förare komma att behöva en kommersiell försäkring trots att du kör din egen bil. Det beror bl.a. på att man tar betalt för sträckan man åker. Det är upp till dig som förare att ta kontakt med försäkringsbolagen och se vad som gäller för dig och din bil! I andra länder har många försäkringsbolag börjat ta sig an de klyftor som finns mellan personliga och kommersiella försäkringar och därmed attraherat nya kunder. Håll utkik efter nya försäkringsmodeller som beräknas poppa upp inom en mycket snar framtid!

Om olyckan är framme

Skulle olyckan vara framme vid t.ex. en krock så kan det vara tryggt att veta att både förare och resenär är försäkrad genom den vanliga trafikförsäkringen. Det gäller oavsett om man är taxiverksamhet eller inte. Däremot finns risken att skadorna orsakade på fordon eller egendom inte täckas om din försäkring inte gällde när du körde fordonet. Det är därför väldigt viktigt att du är säker på att du har en giltig försäkring. 

Framtiden för Uber och dess förare

Fortfarande finns mycket som inte fastställt kring Ubers samåkningstjänst och där beslutsfattare har flera ställningstaganden att göra. Dock verkar det som att Uber är här för att stanna! Som förare kan det vara klokt att följa debatten för att vara säker på att du har så färsk information du kan. Massmedia följer utvecklingen kontinuerligt så med en enkel googling kan du få fram det senaste som sagts om saken.

Innehåll

Få 3 offerter