Klicka på länkarna nedan för att komma direkt till avsnitten

Växa-stöd börjar gälla för AB och HB

Från och med nästa år kommer växa-stödet även gälla aktiebolag och handelsbolag. Växa-stödet gäller sedan tidigare enmansföretag och innebär att man får nedsatt arbetsgivaravgift när man anställer för första gången. Läs mer om växa-stödet i denna artikel: Förändrade regler 2017

Höjd SINK

SINK höjs från 20% till 25 % från och med 1 januari 2018. Sist vi hade en SINK skatt på 25 % var 2014, så nu går vi alltså tillbaka till denna skattesats. Ökningen gäller inte för artister och andra som är bosatta i utlandet och som har A-SINK skatt. För dessa personer är det fortfarande 15 % skatt som gäller. 

Sänkt moms för guidade turer

Från och med den 1 januari 2018 sänks momsen för turguidning från 25 % till 6 %. Detta gäller för visning av naturområden utanför tätort, nationalparker, naturreservat, nationalstadsparker och Natura 2000-områden. Denna ändring innebär att alla de som utför tjänster i samband med visning av naturen så som vandring, cykling, ridning, skridsko- och skidåkning, fisketurer, paddling och fågelskådning numer kommer få ett undantag i momslagen och alltså få en ändrad moms till 6 %. 

Ändrad beräkning av bilförmånsvärdet

På grund av beslutet om bonus-malus blir det ifrån och med 1 juli 2018 en ändrad beräkning av bilförmånsvärdet. Bonus-malus innebär att bilar med lågt koldioxidutsläpp får en bonus vid inköpstillfället till skillnad från bilar med högt koldioxidutsläpp som istället får en högre skatt som ett straff (malus). Ändringen innebär bland annat att trängselskatt och väg- bro- och färjeavgifter inte längre ska ingå i bilförmånsvärdet. Fordonsskatten ska inte heller längre ingå i prisbasbeloppsdelen vid den schablonmässiga delen av förmånsvärdet. För de som reser ofta i de städer där vi har trängselskatt så som i Stockholm och Göteborg kan detta beslut ge stora effekter på skatten. 

Behöver du skatterådgivning eller annan eknomisk hjälp med ditt företag? Motta 3 offerter helt gratis via knappen nedan:

Klicka här för att få offerter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skattereduktion på sjuk- eller aktivitetsersättning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från och med 1 januari 2018 blir det en skattereduktion för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning. På ersättningar upp till ca 115 000 kr blir det en skattereduktion med 4,5% av kommunalskattesatsen och på den av ersättningen som överstiger ca 115 000 kr med 2,5% av kommunalskattesatsen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Höjt grundavdrag för pensionärer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det särskilda grundavdraget höjs för personer som fyllt 65 år vid beskattningsårets ingång. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny flygskatt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 1 april 2018 införs en flygskatt för flygplan med över 10 passagerare. Skatten ligger på 60 - 400 kr per passagerare (den exakta summan beror på slutdestination) och betalas av flygbolaget. De kommer dock inte att behöva betala skatt för passagerare under 2 år och inte heller för transit- och transferpassagerare. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innehåll

Få 3 offerter