Vem är din största inspirationskälla?

Det är nog Warren Buffet. Han driver sina verksamheter baserat på några enkla principer. Jag tycker han är väldigt inspirerande på grund av hans sätt att förutspå och identifiera trender. Han lyckas investera i projekt som har ett verkligt värde. Vidare är han är rakt på sak, pålitlig och realistisk. Han vet hur man driver en sund och balanserar verksamhet. Mest av allt är han väldigt jordnära. Jag tycker det är viktigt att ha båda fötterna på jorden, i med- och i motvind.

Vad är din dröm?

Att aldrig vara beroende av någon eller något. Min dröm har alltid vara att göra det jag brinner för det som jag tycker är roligt. Jag är övertygad om att om jag kan åstadkomma mycket mer om jag bara brinner för det jag gör. Det blir ju en vinn-vinn-situation för alla. Det gynnar både mig och min omgivning. Så kort och gott, min dröm är att vara oberoende.

Vilket är ditt bästa tips till unga entreprenörer?

Att fokusera mindre på din idé och mer på dem som ska förverkliga din idé. De flesta människor är av olika anledningar rädda för att berätta för andra om deras idéer. Det som blir problematiskt då är att man isolerar sig lite. För att kunna lyckas behöver man människor omkring sig. Mitt råd är därför att pitcha sin idé till så många som möjligt. Det är så man lyckas få med andra i båten. Om du inte har rätt personer med i båten kommer du troligtvis aldrig att lyckas, eftersom du är beroende av andra personers egenskaper och perspektiv.

Generellt så tenderar människor att överskatta sina egna affärsidéer. I själva verket är det troligen så att många har haft samma idé som du, men av olika anledningar valde att inte gå vidare med den. Därför bör fokus ligga på genomförandet och hur man kommer igång. Själva idén som sådan har egentligen inget värde. En idé blir värdefull först när den förvandlats till en fungerande affärsmodell. Ta Ageras som ett exempel. Vi har inte lyckats på grund av att vi haft en bra idé. Vi har lyckats tack vare de personer som lyckades genomföra den.

Vad önskar du att du visste när du startade Ageras som du vet nu?

Med risk för att låta för självgod, så tycker jag ärligt talat att vi har lyckats väldigt bra. Kanske skulle vi ha haft en något mer internationell affärsmodell när vi startade. Anledningen till att vi inte hade det var för att vi befann oss i ett helt annat stadie vid den tidpunkten. Internationalisering var helt enkelt inte speciellt intressant vid den tidpunkten. Det är därför som vi nu, tre år senare, stöter på en del naturliga utmaningar kring företagets infrastruktur. Hur som helst skulle jag väl inte säga att jag ångrar det för just då var vårt förhållningssätt klockrent. Det var precis rätt väg att gå just då.

Det finns dock en sak som jag skulle vilja understryka och det är att man ska komma ihåg att njuta under tidens gång istället för att konstant vara för upptaget och stressad och hela tiden oroa sig för nästa milstolpe. Jag önskar att jag hade uppskattat den här resan mycket mer.

Vad är sann motivation för dig?

Att skapa ett företag och att se det växa. Jag blir stolt när Ageras anställer nya människor eller går in på nya marknader. Jag motiveras av att se hur det här företaget, som startade i en källare, har växt så mycket i storlek. Jag tycker det är väldigt givande att se företaget växa sig större än en själv. För några år sedan var det Rico och jag som utgjorde Ageras. Idag är det mycket större än oss två. Det finns någonting i mig som triggas när jag tänker på det.

Intervju med CEO Rico Andersen

Vad kommer härnäst för dig och Ageras?

Nästa stora steg är att Ageras blir riktigt internationellt. Vi måste visa att vi kan penetrera marknader som inte kan drivas från vårt Köpenhamnkontor. Vi har tidigare bevisat att vi kan expandera internationellt men dock inte utanför kontoret.

Vart ser du dig själv om 10 år?

Det jag är säker på är att jag fortfarande kommer att vara entreprenör. Dock kan jag inte säga om det kommer vara på Ageras. Jag kan se mig själv utveckla och skapa något nytt, men om det är att göra Ageras större eller om jag är tillbaka i källaren däremellan, det vet jag inte. Jag är så dedikerad till mina projekt så jag måste ha ett, men om det projektet i framtiden inte finns här kanske jag får syssla med någonting annat. 

Innehåll

Få 3 offerter