Har du någonsin drömt om lämna vardagen där hemma, köpa ett eget skepp och ge dig ut på resa runt jorden utan slutdatum? Det är precis det som redovisningskonsulten och Ageras Partner Jill Brodin gjorde tidigare i år när hon tillsammans med sin man bestämde sig för att ge sig ut på havet med deras segelbåt Hoppetossa.

”Sedan jag var barn har jag haft en längtan ut på havet, segla omkring och se en massa olika platser, men i vuxen ålder tänkte jag att det aldrig skulle bli av”, förklarar Jill.

Jill hade arbetat i ca 20 år med ekonomi och administration inom flera olika branscher innan hon år 2004 blev ekonomichef på bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna (ME) i Stockholm. Där arbetade hon i nästan 10 år innan sedan hon beslutade sig om att starta eget.

Det var ett jätteintressant och roligt jobb men jag arbetade oerhört mycket och kände mig också rätt färdig både med att vara chef och att ha chefer”, säger Jill.

Det var efter en resa på Transsibiriska Järnvägen mellan Moskva och Peking som hon träffade sin blivande man som konstigt nog också alltid haft en dröm om ett liv på havet. Tillsammans gjorde de slag i saken, och år 2013 köpte den 14,2 meter stora skeppet Hoppetossa som de seglade hem från England till Wasahamnen i Stockholm. Under ett par år bodde Jill på skeppet i Stockholm där hon också hade sitt kontor och utförde sina uppdrag som redovisningskonsult.

Jill är Partner hos Ageras och just nu har hon åtta aktiebolag, två enskilda firmor och en förening där hon sköter allt från löpande bokföring till löner, bokslut, årsredovisningar och deklarationer. Utöver dessa uppdrag har hon också några kunder som bara dyker upp en gång per år i samband med bokslut och deklaration. 

”Tre av mina största kunder och två strökunder har jag faktiskt fått via Ageras!”, lägger Jill till.

I maj i år seglande Jill och hennes man iväg ut på havet och Jill arbetar nu med sina uppdrag från båten.

Att vara sin egen och bestämma över sin tid är förstås underbart skönt. Att resa och ha sitt hem med sig och kunna besöka alla dessa otroliga, vackra platser känns helt fantastiskt och jag är så tacksam och glad över att kunna uppfylla min dröm genom att arbeta på det här sättet”, säger Jill.

Vi frågar Jill hur en vanlig arbetsdag ser ut när man arbetar som redovisningskonsult från världens alla hörn, varpå hon svarar:

”Jag har ju inga vanliga arbetsdagar längre och det är kanske en av de bästa sakerna med det här livet när jag tänker efter! Jag har en checklista med månadens uppgifter för alla mina företag, som jag prickar av vart efter så att jag inte glömmer något. Åtminstone en gång per månad, när det är dags för moms- och skatteredovisning så måste jag vara på en plats där jag har bra internetuppkoppling”.

Jill är själv väldigt glatt överraskad att livet som seglande redovisningskonsult har fungerat så bra. Hon säger att yrket går utmärkt att komponera med båtlivet eftersom hon har en enorm frihet och kan dela upp en uppgift på flera dagar för att kunna hinna segla båten till nästa ställe eller utforska en plats lite mer.

”Visst låter det fantastiskt? Det känns fortfarande lite overkligt och nästan som att jag fuskar. Jag är förstås otroligt glad för att mina kunder vill följa med oss på vår resa, det var ju inte helt självklart”, utbrister Jill.

För visst fanns det en viss oro att lämna landet och bara hoppas att allt skulle flyta på med att arbeta på distans. ”Jag trodde att en del skulle hoppa av så vi såg till att ha en plan B”, säger Jill. Med deras 47 fot stora skepp och 6 kojplatser har de nämligen börjat planera för att eventuellt kunna ta emot gäster på båten. 

”På vår hemsida har vi börjat snickra ihop lite olika paket för att kunna ta emot betalande gäster. Där har vi också vår egen kollektion av tröjor, muggar och kepsar med vår egen Hoppetossa logga på som vi säljer”, säger Jill.

De har hunnit resa en lång väg sedan i maj då de gav sig iväg och framöver är siktet Sicilien där de planerar att övervintra. Är man intresserad av att veta mer om skeppet eller vill se vart det befinner sig kan man följa det både på Hoppetossa.eu där det finns en satellitkarta som visar skeppets position, samt på deras Facebooksida Hoppetossa sailing.

”Vi kommer att utforska Medelhavet i några år innan vi ger oss över Atlanten. Det finns många öar och andra platser som vi skulle vilja besöka och vi inser att vi inte kommer att hinna med allt men vi har båda Asien på vår önskelista”

Jills bästa tips för dig som också vill arbeta på resande fot:

  1. Det gäller att digitalisera allt som går och ha en bra router så att man alltid har en bra internetuppkoppling (på min önskelista står det just nu en extern GSM-antenn som ska kunna hjälpa till med mottagningen)
  2. Kunderna måste förstås vara beredda på att digitalisera, men jag tror att det något som kommer mer och mer i dagen samhälle
  3. Jag har ett webbaserat bokföringsprogram där kunderna har sin egen inloggning och kan kika på resultatet och ta ut rapporter
  4. Jag och mina kunder har en gemensam mapp i Dropbox dit de skannar allt sitt material
  5. Planering och framförhållning (så gott som det går) är förstås jätteviktigt
  6. Ha alltid en plan B!

Innehåll

Få 3 offerter