Sitter du och ruvar på Sveriges nästa tillväxtbolag och behöver hitta en investerare till din affärsidé? Läs vidare. I den här artikeln svarar vi på fem vanliga frågor som entreprenörer ställer sig när de funderar på att hitta professionella investerare till sina startups, så kallade affärsänglar.
1. Vad innebär det att ta in en investerare?
Låt oss börja med grunderna. När du tar in en investerare i form av en affärsängel säljer du en del av aktierna i bolaget. Pengarna använder du sedan för att utveckla företaget. Om du har en startup som växer kan du göra flera investeringsrundor. Då tar du in kapital i omgångar, i takt med att verksamheten växer och du bränner kapitalet.
2. Vad är för- och nackdelar med att plocka in en investerare?
Ett vanligt alternativ till investerare är att ta ett lån på en klassisk bank. Det finns flera fördelar med att ta in en investerare istället.
I många fall innebär investerare mer flexibelt än ett lån och om ni har en god relation kan du få tillskott när företaget når sina mål, eller för att finansiera särskilda projekt.
Många investerare är aktiva i företagen där de placerat pengar. Eftersom affärsänglar vanligtvis har stor erfarenhet av att utveckla företag får du ett värdefullt bollplank som hjälper dig fatta strategiska beslut. Du slipper dessutom betala ränta på pengarna och kan lägga dem på att bygga verksamheten istället.
Nackdelen är att du ger upp en del av aktierna i ditt företag; säljer du mer än 50% av aktierna förlorar du kontrollen. Även om du behåller en majoritet av aktierna så kommer en ny delägare vilja se avkastning på sina pengar och pressen på tillväxt blir större. När du sedan når framgång och din startup växt till en “unicorn”, blir investerarens del av kakan bra mycket större än räntan på ett banklån.
Bolagsbildning: Hitta företagsrådgivare
3. När ska jag ta in investerare?
Svaret är: i god tid. När jag pluggade entreprenörskap var professorns tips att “ta in kapital innan det behövs”. Då får du en pool av cash och slipper stressa när finanserna börjar sina.
4. Hur mycket kapital ska jag be om?
Professorn fortsatte med att påpeka att det är bättre att ta in för lite än för mycket kapital. Varför? Jo, den vanligaste anledningen till att nystartade företag misslyckas är helt enkelt att pengarna tar slut.
Tipset för att säkerställa att man inte bad om för lite var att lägga till en nolla på beloppet. En miljon blir tio miljoner, två blir tjugo. Visst låter det överdrivet och jag tror vi ska ta rådet med en stor nypa salt, men ta med oss att inte underskatta behovet av kapital i nystartade tillväxtföretag.
Skatterådgivning för entreprenörer
5. Hur hittar jag investerare till mitt affärsidé?
Bestämmer du dig för att ta in kapital börjar det svåra: att hitta rätt affärsängel. Tyvärr står de inte på kö för att kasta pengar på dig. Tvärtom, så kan du förvänta dig att konkurrera med andra entreprenörer. Men låt oss inte gå händelserna i förväg, hur kommer du ens i kontakt med en investerare från början?
Nuförtiden finns det flera sätt att hitta relevanta investerare för din affärsidé. Men tipset är att börja old school: sök i ditt nätverk. Hör av dig till vänner som har kontakter i affärsvärlden. Lämnar någon en rekommendation ökar dina chanser markant, då många affärsänglar investerar i entreprenören lika mycket som affärsidén.
Men vad gör du ifall du inte har ett nätverk fullt av kapital som ligger och väntar? Då kan du vända dig till hemsidor som sammankopplar entreprenörer och investerare. Här är några exempel:
Investerare finns överallt, och om du har en tillräckligt bra idé behöver du inte begränsa dig till Sverige.
En annan väg att få ihop pengar är att delta i startup- tävlingar. Då deltar du i ett startup- skådespel och pitchar din idé inför en publik. Förhoppningsvis finns rätt person bland åskådarna, och nappar på din pitch. Ett exempel är DI startup tour.
Nästa steg
Nästa steg är att skicka din affärsplan och pitcha idén för relevanta affärsänglar. Då är det viktigt att skriva en affärsplan som fungerar för att attrahera kapital.