Nikkei 225

Bakgrund

Nikkeiindexet har funnits sedan 1950 och är uppkallat efter en japansk tidning vid namn Nikkei. Nikkei 225 (NKY:IND) är ett index på Tokyobörsen baserat på japanska bolag. Siffrorna 225 representerar de 225 japanska företag som utgör Nikkei 225. Bland annat ingår företag som Panasonic, Canon, Sony och Toyota i indexet.

Med sina dryga 60 år är Nikkeiindexet det äldsta i Asien. I december 1989 nådde det sin högsta punkt någonsin med en nivå på 38915.87.

Karaktär

Eftersom Japan är ett exportland med mycket export till USA påverkas indexet till stor grad av den amerikanska ekonomin. Japan är också beroende av goda relationer med USA. Dow Jones, som är det amerikanska indexet, påverkar Nikkeiindexet oftast redan dagen efter. Genom att handla vid rätt tidpunkt på dagen kan man göra vinst på föregående dags börsförändring.

Nikkeiindexet har länge haft ett rykte om att vara volatilt och högfluktuerande vilket gjort det klassat som ett relativt svårhandlat index. Ett annat stort index på Tokyobörsen är Topix.

Nikkeiindexet är prisvägt

Nikkeiindexet är prisvägt. Det innebär att värdet på aktien har en relativ påverkan på själva indexet. Större företag med dyrare aktier påverkar indexpriset i relativt större utsträckning än de företag vars aktier säljs för ett billigare pris på börsen. Denna princip gäller även för amerikanska Dow Jones.

Är du intresserad av att se fler index? Gå vidare här