Är du ute efter att hitta en revisor ditt företag? Då har du kommit rätt. Ageras är specialiserade på att sammankoppla företagare med revisorer. Vi vet att det kan vara en komplicerad process att välja revisor och att det är viktigt att det blir rätt. För att underlätta har vi sammanställt tips som entreprenörer behöver ha i åtanke för att välja rätt revisor.

Få erbjudande från 3 revisorer

Det första du behöver veta är om du behöver en revisor. Har du en enskild firma behöver du inte revisor, förutsatt att din verksamhet inte är så stor att den under de senaste två åren uppfyllt två av följande tre krav:

  • Mer än 50 anställda
  • Sammanlagda tillgångar som överstiger 40 miljoner kronor
  • Omsättning över 80 miljoner kronor

För privata aktiebolag och handelsbolag gäller revisionsplikt om företaget uppfyllt två av följande krav under två av de senaste tre åren:

  • Mer än 3 anställda
  • Sammanlagda nettotillgångar som överstiger 1,5 miljoner kronor
  • Omsättning över 3 miljoner kronor

För publika aktiebolag spelar omsättningen ingen roll, de måste alltid ha en revisor.

Företag som inte har revisorsplikt kan ändå välja att anlita en revisor för kontrollera att allt går rätt till med redovisning och årsbokslut. Rätt revisor bidrar med trygghet för ägarna samtidigt som det ger ett seriöst intryck gentemot externa intressenter.

Men hur vet man vilken revisor som är den rätta? Nedan har samlat några tips att tänka på när du ska hitta rätt revisor till ditt företag.

Branschvana

De flesta branscher har skatter som är mer eller mindre unika för branschen. En revisor med god branschkunskap är således viktigt. Dessutom kan en revisor med koll på regelverket i anslutning till verksamheten arbeta proaktivt vid förändringar och därigenom bistå med rådgivning som hjälper företaget långsiktigt. 

Långsiktigt gångbar

Tänk på att välja en revisor som du kan växa med. Ser du till exempel att ditt företag kommer utvecklas i snabb takt är det viktigt att du väljer en revisor som har kompetensen och resurserna som krävs för att följa med i utvecklingen.

För mer tips om hur du ser till att ditt företag är optimerat för tillväxt. Läs vår artikel om skalbarhet som du hittar här

Samarbete

Revisorer har olika sätt att arbeta, en del är mer involverade än andra i verksamheten. Det finns byråer som enbart ser över bokföringen medan andra även verkar som rådgivare. Tänk över vad du vill få ut. Dessutom är det viktigt att ni är på samma våglängd när det kommer till hur kommunikationen sker rent praktiskt. Ska den ske digitalt eller över telefonen? Eller vill du ses ansikte mot ansikte med jämna mellanrum? Se över förutsättningarna innan ni påbörjar samarbetet.  

Jämför

Se till att kontakta flera revisorer för att få en uppfattning om vad marknaden har att erbjuda dig.

Så väljer du rätt revisor till verksamheten

Företagsspecifik kompetens

Hitta en revisor som har de kunskaperna som krävs för ditt företag, alltså ännu mer specifikt än branschkunskap. Olika redovisningssystem påverkar behovet så leta gärna efter någon som är van att arbeta med dina system. Dessutom har är ditt företag antagligen exponerat mot skatteregler som inte beror på bransch, men som kräver expertkunskap. Ett sådant exempel är import och export, eller anställda som befinner sig utomlands.

Så, analysera dina behov med ovanstående aspekter i åtanke. Om du vet vad du behöver så kommer det bli lättare att hitta en revisor som kan uppfylla dina krav, och vara en hjälpande hand länge. 

Innehåll

Få 3 offerter