Startkapital

Vad är startkapital?

Startkapital är det kapital som behövs för att starta upp en verksamhet. Det är alltså den första investeringen som görs i en verksamhet för att komma igång. 

Hur mycket startkapital behöver man?

Hur mycket startkapital man behöver beror på vilken verksamhet och vilken bolagsform man vill ha. Om du ska starta ett privat aktiebolag behöver du minst 25 000 kr, medan du i princip inte behöver något kapital överhuvudtaget för att starta en enskild firma. 

Få hjälp av en redovisningskonsult

Startkapital beroende på bransch och verksamhet

Vad företaget ska göra är självklart väldigt avgörande för hur mycket startkapital som behövs. Om du startar en konsultfirma där du fakturerar dina egna tjänster behöver du nästan ingenting, möjligtvis några tusenlappar till dator och telefon. Om du däremot behöver några speciella maskiner för din verksamhet kan det behövas betydligt mer än så. 

Startkapital (aktiekapital) för aktiebolag

Från och med den 1:a januari 2020 behövs det minst 25 000 kr i aktiekapital för att starta ett privat aktiebolag. Denna summa låg dessförinnan på 50 000 kr. Summan var innan dess (fram till oktober 2010) hela 100 000 kr.  

Köpa tillgångar med aktiekapitalet (startkapitalet)

Aktiekapitalet är ingen kostnad utan endast en insättning, det går alltså att köpa tillgångar för aktiekapitalet. Syftet med aktiekapitalet är dock att detta ska vara en typ av garanti för bolaget och förbrukas mer än hälften av aktiekapitalet kan aktieägarna bli personligt betalningsansvariga för företagets skulder.

Startkapital för enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag 

Det behövs inget startkapital för enskilda firmor och handelsbolag, däremot är ägaren/delägarna personligt betalningsansvariga för bolagets skulder. I ett kommanditbolag gäller i princip samma sak förutom att kommanditdelägarna behöver sätta in minst en krona i kommanditbolaget

Lästips 

Starta eget - guide

Starta företag - Företagare.se