Vad ska man tänka på när man startar eget företag?

Under 2019 startades det över 66 892 nya företag i Sverige. Att starta eget är en spännande resa och något som kräver mod och noga förberedelser. När du är säker på detaljer kring din affärsplan, idé, konkurrensanalys samt dina personliga förutsättningar behöver också alla administrativa detaljer falla på plats. Detta pappersarbete är inte alltid det roligaste för företagare som snabbt vill komma igång med sin verksamhet. Det behöver dock inte vara så krångligt som man kan tro att komma igång med allt som rör bokföring, moms, registrering av bolag etc. Vi har tagit fram en enkel 3-stegs guide som gör att de administrativa delarna kommer gå som på räls. 

1. Vilken företagsform ska jag välja?

Innan du startar din verksamhet behöver du bestämma vilken företagsform du ska starta. Läs mer om varje bolagsform via länkarna nedan och kom ihåg att skriva ägaravtal om du startar din verksamhet tillsammans med andra personer. Du kan också läsa mer om kompanjonavtal på verksamt.se

 • Aktiebolag
  Aktiebolag kan ägas av en eller flera delägare som kan vara både fysiska eller juridiska personer och för detta behövs ett startkapital på 50 000 kr. Fördelen med ett Aktiebolag är att ägarna inte har något personligt ansvar och det är endast det insatta kapitalet som riskeras.
 • Enskild Firma
  I en Enskild Firma är du som privatperson ensam ägare för företaget. Näringsidkaren kan inte vara en juridisk person vilket innebär att man är personligt ansvarig för exempelvis skulder och slutna avtal. Skulle företagets resurser inte räcka till kan man behöva betala dessa ur egen ficka.
 • Handelsbolag
  För Handelsbolag finns inget kapitalkrav däremot måste det finnas minst två delägare varav både är personligt ansvariga för verksamheten. Även i detta fall betyder det att ägarna är personligt ansvariga för bolagets skulder.
 • Kommanditbolag
  Ett Kommanditbolag beskrivs ofta som ett typ av Handelsbolag där de så kallade kommanditdelägarna har ett ansvar som är begränsat till det som de satsat i bolaget. Det består av två eller fler kommanditdelägare samt en ägare med obegränsat ansvar som kallas komplementär.
 • Ekonomisk förening
  Du kan också välja att bilda en Ekonomisk Förening. Syftet med en ekonomisk förening är att medlemmarna ska ha ekonomisk nytta av verksamheten. En ekonomisk förening måste vid registreringen ha minst tre medlemmar varav samtliga medlemmar har rösträtt vid föreningens stämmor. Varje medlem betalar en insats och vanligtvis en årsavgift för sitt medlemskap.

2. Hur registerar jag mitt företag?

När du bestämt dig för vilken typ av företag du vill starta är det dags för registrering. Skatteverket, Bolagsverket och Tillväxtverket driver tillsammans siten verksamt.se där du enkelt kan registrera ditt företag. Först behöver du skaffa e-legitimation och sen kan du gå igenom följande steg på deras hemsida - länk till verksamt.se.

 • Registrera din nya verksamhet
 • Skydda ditt företagsnamn
 • Ansök om godkännande för F-skatt och FA-skatt
 • Anmäl registrering för moms
 • Anmäl dig som arbetsgivare hos Skatteverket
 • Lämna uppgifter för beräkning av preliminärskatt
 

3. Hur gör jag bokföring och redovisning

Bestäm vem som ska sköta den löpande bokföringen för din verksamhet. Har du kunskap själv eller behöver du anlita en konsult? Bokföringslagen säger att alla affärshändelser för företag i Sverige måste bokföras och sammanställas i verifikationer, grund- och huvudbok, resultat- och balansräkningar samt årsbokslut (i vissa fall en årsredovisning). Du behöver ha ordning i din bokföring för att kunna redovisa moms, arbetsgivaravgifter och avdragen preliminärskatt i skattedeklarationen samt skicka in kontrolluppgifter för anställda och deklarera inkomstuppgifter i inkomstdeklarationen. Vill du får offerter från redovisningskonsulter som kan hjälpa till med bokföring tipsar vi om att fylla i en förfrågan på formuläret via denna länk, så får du förslag på konsulter skickade till dig helt kostnadsfritt.

Stort lycka till med din nya verksamhet och du är varmt välkommen att kontakta oss på Ageras om du behöver hjälp i processen av din bolagsbildning! Kontakta oss för hjälp med bolagsbildning här.

Innehåll

Få 3 offerter